lev לתרומות

פריפריה חברתית – מה זה אומר ואיך זה משפיע על החינוך


פריפריה חברתיתהמונח פריפריה חברתית קיים כבר עשרות שנים והוא לא משויך רק למדינת ישראל. למעשה, אפשר למצוא בכל מקום בעולם את עולם המושגים של מרכז ופריפריה, אך קיימים שני הבדלים בין ישראל לרוב מדינות העולם: ההבדל הראשון הוא שמדינת ישראל היא מדינה קטנה והקשר בין הפריפריה למרכז הוא הדוק, ההבדל השני, למרות שאנחנו מדינה קטנה עם מעט אוכלוסייה יחסית, הפערים החברתיים הם עצומים ויש להם השפעה על היבטים רבים, על חיי הפרט והחיי הכלל. 

בשביל להבין מה זו פריפריה חברתית ואיך המונח הזה משפיע על החינוך, צריך להבין תחילה את המשמעות של מונחים כמו מרכז ופריפריה באופן כללי. כל העולם מתחלק למרכז ופריפריה. המרכז הוא לא בהכרח מיקום גיאוגרפי אלא יותר מקום בעל משמעות כלכלית, שלטונית, תקשורתית, תדמיתית, אקדמית ועוד. הפריפריה זה האזור שנמצא מחוץ למרכז ולרוב לא נהנה מאותם משאבים שהוא נהנה ממנו. 

מה זו פריפריה חברתית ואיך זה בא לידי ביטוי בישראל?

פריפריה חברתית הוא תיאור של יישובים חלשים מבחינה כלכלית, סוציו-אקונומית, על פי דירוגים אובייקטיביים. אלו יכולים להיות יישובים הממקומים בפריפריה הגיאוגרפית של מדינת ישראל, אך הם יכולים להיות גם יישובים הממוקמים באזור המרכז, קרוב לערים גדולות ועשירות. 

ההבדל בין מיקום אחד לשני, זה ההיבט הכלכלי והתנאים שהם מספקים לתושבים שלהם. למשל, יישוב אחד יכול לספק תנאים טובים, מבחינת חינוך, רווחה ועוד, בעוד שהיישוב לידו, יכול להיחשב פריפריה חברתית בגלל שהוא לא מסוגל לספק את אותם תנאים. 

בסופו של דבר, זה בא לידי ביטוי בכל אספקט, בפרט באספקטים כמו חינוך. בפריפריה החברתית נמצא מערכת חינוך פחות טובה המספקת תנאים הרבה פחות טובים מאשר במרכז וביישובים חזקים שיש להם את היכולת והתנאים לכך.  

איך אנחנו משנים את המצב?

אנחנו במעגלים, מקנים כלים לצעירים וצעירות, תלמידים ותלמידות המתגוררים באזורי פריפריה חברתית בישראל. המטרה שלנו היא לספק להם את מה שהם זקוקים לו ומערכת החינוך הפורמאלית לא מסוגלת לספק בצורה סדירה וזמינה.

lev לתרומות