חינוך לא פורמלי: מעגלים של נתינה חברתית
ארגון מעגלים הציב לעצמו את הייעוד לסייע לנוער מהפריפריה החברתית של ישראל בדרך לשירות משמעותי בצה"ל, לשינוי תפיסתם העצמית ויכולותיהם תוך דחיפה ללימודים גבוהים ואזרחות תורמת, וכל זאת באמצעות חינוך לא פורמלי
בספטמבר 2022 יצאה "צעדת השוויון" מיישובים שונים בארץ בדרישה להשגת שוויון לפריפריה החברתית והגיאוגרפית של ישראל. מארגני הצעדה אמרו כי פערי ציוני הבגרות בין ילד מהפריפריה לילד מהמרכז הם אדירים, והסיכוי של ילד מהפריפריה לשפר את מצבו הכלכלי הוא הנמוך במערב.
מצב לא שוויוני זה, שאינו מאפשר מקפצה מספקת לצעירים מהפריפריה לקראת חייהם הבוגרים, הוא שעומד מאחורי החזון של מעגלים – ארגון חינוכי-לאומי הפועל בקרב תלמידי י"א-י"ב בפריפריה החברתית של ישראל. המטרה: העמקת המודעות של התלמידים בנוגע למקומם החברתי, ולקיחת אחריות על עצמם ועל הסובבים אותם כדי שיוכלו לסיים תיכון, לשרת שירות משמעותי בצה"ל ובמסגרות התנדבותיות, ומתוך ערכים ואכפתיות יתרמו לחברה ולצעירים כמותם בתחושת שליחות לאומית. וכל זאת במסגרת חינוך לא פורמלית.
כיצד פועלת תנועת מעגלים
תנועת מעגלים, שנוסדה ב-1998, נמצאת כיום בפריסה ארצית בכ-75 בתי ספר תיכוניים ב-50 יישובים, וכוללת למעלה מ-4,700 חניכים בשנה. אחרי חצי יובל שנים של עשייה, היא משתפת פעולה עם צה"ל, השירות הלאומי, השירותים הקהילתיים והסוציאליים ברשויות השונות, מערכת החינוך, ועוד.
מודל הפעילות של התנועה הוא של חינוך פורמלי שבו מלווים את החניכים מתחילת כיתה י"א ועד לצבא באמצעות מדריך אישי צמוד. בפעילות זו דנים החניכים בנושאים ערכיים ולאומיים, מוכוונים להעצמה אישית ולפתרון בעיות אישיות; מבקרים במכינות קדם-צבאיות ובבסיסי צה"ל; נפגשים עם בוגרי התנועה ומכינים את הבנות לשירות לאומי. בפעילויות חווייתיות חינוכיות מחוץ לכותלי ביה"ס נחשפים החניכים לתכנים ערכיים באמצעות סדנאות, סמינרים, כנסים, מפגשים עם קצינים ואישי ציבור.
ההצלחות של מעגלים
ההצלחה של החינוך הלא פורמלי של מעגלים מתבטאת במספר הגדול של תלמידים מהפריפריה החברתית שהצטרפו לתוכנית מאז הקמתה - חלקם עזבו סביבות עברייניות וגם את ביתם. לאחר הפעילות במעגלים הם הצליחו לשרת שירות צבאי משמעותי ואף להמשיך ללימודים אקדמיים. את תסריט ההצלחה הזה הם לא העזו או יכלו לכתוב לפני הצטרפותם לתנועה.
ההצלחה הזו וחשיבותה החברתית לא נעלמה מעיניהם של גורמים שונים במשק שחברו כדי לתמוך במעגלים, בין היתר באמצעות אימוץ קבוצות של התנועה, אימוץ בתי ספר שבהם היא פועלת, קיום מפגשי העצמה עם נוער מעגלים בתחומים שונים, או הצטרפות לפורום ידידי מעגלים.
אז אם גם אתם רוצים לחולל שינוי חברתי חשוב מאין כמותו ולסייע לצעירים מהפריפריה החברתית להפוך לאזרחים יצרניים, מועילים ומובילי דרך עבור צעירים רבים אחריהם – אתם מוזמנים להצטרף לשותפים הרבים שהופכים את הדרך המרתקת והחשובה הזו לאפשרית.
צורת החינוך הוותיקה והמוכרת היא זו של החינוך הפורמלי. החינוך הפורמלי מתייחס ללימודים במסגרת המוכרת: גנים, בתי ספר, תיכון ואקדמיה; כל הצורות של החינוך המוסדי, שמבקש לייצר מרחב חינוכי עבור הנער במסגרת הקיימת. במסגרת המוסדית, החברה של הילד היא החברה הנתונה, הפעילויות הן בעיקרן לימודיות, והחברה הבוגרת היא חברה בעלת סמכות ומרות- מורים, מנהלים וכדומה.
מערכת החינוך הפורמלית חשובה להתפתחות הילד או הנער והיא תורמת לו בהיבטים רבים; ועם זאת, היא מוגבלת. לכל אדם יש מספר מעגלים חברתיים, והמעגל הלימודי הוא רק אחד מהם; לכן, חשוב במיוחד לאפשר לכל אדם, במסגרת חינוך לא פורמלי, להראות ולהתנסות בצדדים חדשים שבו.
מהו חינוך לא פורמלי?
החינוך הבלתי פורמאלי הוא סוג של חינוך שמתמקד במעגלים אחרים, חוץ-לימודיים. למשל, שיחות אישיות באמצעות מדריכים מחוץ למסגרת הכיתה. חינוך לא פורמלי מכיר ומבקש לבטא את העמדה לפיה המעגלים החברתיים, המשפחתיים ועוד, הם מעגלים חינוכיים שמתקיימים לצד המערכת הפורמלית. המעגלים הבלתי-פורמליים מאפשרים לנער לגלות בעצמו כישורים חדשים שלא יכולים להתבטא במערכת הפורמלית- דוגמת יכולת הובלה, התמצאות בשטח, יכולות בין-אישיות מפותחות, כישורי הנהגה ועוד.
במסגרת הבלתי פורמלית ניתן למצוא תנועות נוער, שיחות אישיות, משפחה, שותפות בעמותות וארגונים ועוד.
יתרונות החינוך הבלתי-פורמלי
בחינוך הלא-פורמלי נעוצים יתרונות רבים. יתרון אחד הוא מתן היכולת לנער למצוא בעצמו כישורים חדשים שהתקשו או לא יכלו לבוא לידי ביטוי במסגרת המערכת הפורמלית. כאשר הנער מגלה בעצמו כישורים נוספים כאלו, הדבר תורם גם לו עצמו וגם לחברה שסביבו. יתרון נוסף הוא היכולת ליצוק תכנים וערכים. במסגרת החינוך הפורמלי, עיקר העיסוק הוא ברכישת השכלה וידיעות, מבחנים וציונים; אך במסגרת הבלתי פורמלית האידיאלים, ההעצמה האישית והפריחה מקבלים משנה תוקף. החינוך הלא-פורמלי מצטיין גם ביעילות, בהעצמה ובנגישת.
החינוך הבלתי פורמלי הוא מתנה לכל אדם, בכל גיל שהוא. הוא מאפשר מפגש בלתי אמצעי עם הנער שמשמש כהזדמנות לגלות בנער כוחות חדשים וכישורים ייחודיים שעדיין לא זכו לבוא לידי ביטוי. כיום, החינוך הבלתי-פורמלי הולך והופך לחלק בלתי נפרד מחיי היומיום. מעגלים הוא ארגון העוסק בחינוך בלתי-פורמאלי, מתוך הבנה של התועלות הרבות הקיימות בו.
תוכלו ללמוד על הפרויקט, האנשים שמאחוריו שהפכו את המדינה לטובה יותר ושינו את חייהם של צעירים רבים בזכותו – באתר מעגלים, https://www.maagalim.org/, בטל' 03-6325144, או להתרשם מסיפורי הצלחה בדף היוטיוב של מעגלים.